Pages

Nak 'berhijrah' berubah? (10 tips untuk terus kuat) :)




Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha Penyayang.

Entry kali nie dibuat berdasarkan soalan2 yang selalu diaju di banyak akaun2 facebook. membuka mata saya ramai rupanya yang berniat nak berhijrah tetapi banyak terhalang oleh banyak faktor. Semoga Allah terus memberi kekuatan hati kepada kalian sahabat2 mahabbah fillah. Entry kali ini bukan nak bererti sayalah tokoh hijrah or saya dah kompom bersuluh pendafluor saya ne dh mmg terhijrah. bukan. saya congak kembali pengalaman kawan2 saya *ayat skema* untuk bersama kita amik pengajaran n baca ikut mata hati. Begitu banyak kisah yang membuka mata, begitu banyak ujian yang ditempuh. Pahit tapi manis. yang pasti, setiap orang akan melalui fasa itu.

Masa2 sukar camnie, sungguh2 lah si hamba Allah yang ingin berhijrah mencari2 panduan, mencari2 kekuatan hati, mencari semangat yang hampir tumpul diasak pendapat negatif sekeliling setiap hari.


(kata snape dengan nada mengugut , bukan nama sebenar)


10 Tips untuk terus kuat dalam penghijrahan


1) hati mau kuat, azam mahu sentiasa semangat!

Bila sebut dan tekad nak berhijrah hati mesti mau semangat. macamana tuh? harus sedar diri betul2 nak berhijrah.tanam di hati. ''aku terus dengan cara lama aku rugi, sampai bila nak macamni?'' Segala amal bermula dari niat. segala niat bermula dari hati. kalo dari hati tak kuat, niat sekadar hangat2 tahi ayam (tahi ayam pun x hangat mcm tu. hihi) rasanya tempoh penghijrahan tu mungkin sekadar main celup2 jari kat air bertakung kat gayung. kenapa..? Hijrah kerana Allah, KERANA ALLAH hati pasti automatik jadi kuat. kenapa..? hati kita Dia yang cipta kan..? :) Allah suka hati2 yang kembali kepadaNya.


2)Doa senjata mukmin.

Yang ne memang takboleh tinggal. Pantang 7 keturunan mak jemah. Doa itu SENJATA. masa sedih kita doa minta kekuatan, masa happy kita doa jd hamba bersyukur. Allah kan dah firman...
"Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku, akan masuk neraka Jahannam dalam Keadaan hina dina".(Al-Mumin ayat 60). Doa buat hati jadi kuat. ibarat Diari kita nak luah dekat Allah.


3)Sahabat yang soleh

Kenapa..? bagaimana sahabat kita, macam tu lah kita. Ibarat minyak wangi, kalau seorang memakainya semua desekelilingnya akan merasa tempias wangian itu sekali. sahabat cermin kita. Akhlak kita dipengaruhi oleh akhlak sahabat kita. Tidak perlulah sahabat sebaik or setabah wonderpet mahupun yg hebat berpoket besaq macam doremon. ckuplah dia mnunjukkan akhlak yg baik dan mebimbing kita kejalan Allah.Jika kita ingin berhijrah, Allah akan mengirimkan hamba2 nya yang soleh untuk menemani kita dalam penghijrahan itu. mungkin ada juga kalangan kita yg tiada mampu bertemu sahabat soleh, jangan sedih sahabat. Allah itu kan sahabatmu?? :)



4)Tidak berkira2 atas setiap ajakan ke majlis ilmu.


Memang kita pun ada limit masa dan selalu sibuk. Student kena study, pekerja mmg kerja( umm, memanglah ==’’) Tapi jika sekadar ingin mencari masa rehat apa salahnya kita berkorban masa itu untuk mengisi jiwa. Orang yang dlm semangat untuk berhijrah selalunya sentiasa teruja untuk setiap peluang. Excited nak mencari2 majlis ilmu dlm masa2 terdekat. Abang senior kbm saya pernah kata Kalau Taman2 Syurga di dunia pun kita xsudi pergi,(majlis ilmu) kenapa berangan2 untuk pergi ke Taman2 Syurga di akhirat nanti? Muhasabah. Kerana pada masa itu perasaan kehausan ilmu itu membuak2 mengalahkan badai ombak rindu eron ajis. Masa nie lah untuk bagi kaw2 lagi suasana, cari suntikan semangat, cari ilmu n info semasa. Ini masa terbaik! So bila orang ajak dia akan terus Tanya bila? Dimana? Fees? Baru cek2 free x masa tu. Bukannya *umm, tengoklah dulu..’’ n diteruskan dengan alasan2 lain yang beraneka bentuk dan jenis biskut raya. Mgkin factor segan, x biasa, x berani, dan sebagainya. Tapi apa yang pasti, keterujaan thadap sesuatu benda mengatasi segala factor yg boleh menghalang. Hoh :p



5) Cari suasana tarbiyah dalam apa jua cara!


Ada yang pernah mengadu dan meluahkan rasa hati.. “ana tidak punya sahabat soleh untuk bantu ana..ana hanya bergantung kepada internet, facebook.’’ Respon saya.. Ouh. Itu sebenarnya cukup bagus sahabat! Itu cara Allah mendidik kita tanpa kita sedar. Itu suasana yang Allah nak bagi. Mungkin Allah sengaja nak bagi kita tercari2 menyelusup ke lubang2 cacing sekalipun, menggali2 sampai keletihan. Kerana Allah nak bg kita rasa betapa manisnya beroleh ilmu, betapa manisnya rasa berjuang mencari tarbiyah dan dianggap asing. Kan Rasul kita pernah kata ‘’Islam datang dalam keadaan asing, dan kembali dalam keadaan asing, maka beruntunglah org2 yang asing’’. Cari2 suasana dalam apa jua cara. Kalo dulu suka dengar korea apa kata tukaq dengar lagu nasyid mencari2 semangat dan pengajaran dalam tu. Cari suasana. Kalo dulu facebook asyik ckp sal nak makan kat kfc, dan update hari nie aku saket, bubuh gambar muka pilih yg paling nmpak fotogenik ngan caption 'no edit',buka laman lain tengok 9gag je memanjang cr ilham nk troll org apakata p skodeng fanpage dakwah. Sana banyak je tarbiyah santai. Subscribe banyak2, so home anda xlah penuh ngan benda2 mngarot.nie asyik2 update p keyell, asyik2 update nk p keyell :P


6) Banyakkan bacaan2 ilmiah


Yang nie penting. Kenapa..? sbb awal Rasulullah s.a.w terima wahyu, Jibrail kata ‘’bacalah..’’ tengok, diawal penerimaan Islam pun nabi dh kena suh mmbaca. Takkan kita nie umat x maksum xnak baca pulak? Rajin2 kan lah tangan beli buku Tarbiyah. Kalo nak save duet pun leh jenguk2 belog orang. Dunia hujung jari Allah bagi kemudahan..,tinggal nak guna cara betol or x. Awal kunci ilmu adalah baca.. jangan lupa ye cikebom-cikebom.kalau ye pun tengah semangat nak beribadah kena cek jugak. Amal yang tiada ilmu adalah kosong. So dr ilmu kita leh tahu hikmah sesuatu ibadah. Kenapa perlu tarbiyah? Kenapa perlu itu, kenapa perlu ini? Cari jawapannya dlm pembacaan ilmiah


7) Tidak bertangguh


Yang niee raaaaaamai spesies manusia di bumi terlepas pandang. Bila malamnya dh menangis2 nak taubat dan berubah, esoknya hidup dlm cara yang sama jugak. Kenapa? Sebab BERTANGGUH. Tiada kejayaan bagi yang bertangguh. Kalo nak berubah azam kena kuat, azam yang kuat takkan bertangguh. Hari nie taubat nak tutup aurat, esoknya patutnya dh start cari tudung nak test2 pakai. Baru berubah perlahan2 lengkapkan yang lain. Ingat, syaitan x pernah bertangguh untuk hasut kita berkali2 untuk lupakan niat kita.syaitan x pernah berehat dari menyesatkan hati manusia. Lepas diri anda dh suci menangis airmata taubat, jangan bagi syaitan masuk line n buat macam tempat nie bapak dia punye.Ayuh lawan, hati kena kuat! go2!

Silapnya kita bila kita fikir masa kita masih muda, umur kita masih mentah, Kompiden bebeno Allah bg kita hidup sampai tua..Lupakah kita..? ALLAH TAK PERNAH BAGI STATEMENT: ORANG MUDA TAKKAN MATI.


8) Belajar dan mengajar


Bila kita dah semangat nak cari tarbiyah n suasana berhijrah. Sudah tentu perasaan untuk berkongsi perasaan yang sama kepada org lain itu ada. Ini peluang untuk mula taaruf dengan dakwah. Bila sudah belajar, adalah kebiasaan untuk mengajarkannya semula kepada org yang memerlukan sentuhan jiwa.Ini masa untuk kumpul saham pahala ilmu yang leh bawak masuk kubur x putus2. Once kita dah mengajar sesuatu ilmu, kita automatic akan teringin mengamalkan apa yg disampaikan dr lisan kita sdri. Disini juga kita leh bertemu manisnya berdakwah itu. Berjinak2 dengan dakwah akan mendidik kita untuk terus semangat, semangat dan semangat! Oyeh!


9) Tidak terlalu berpegang ngan statement ‘’Aku taknak jadi jahil..macam kawan2 aku..’’


Okay, kalo benar pun kita nampak betapa teruknya cara hidup kawan kita nie, adalah begitu tidak nice sgt untuk mengatakan balik2 statement ‘’kawan aku jahat..aku nak jadi baik..’’ kenapa..? sebab penghijrahan kita bukannya untuk sesiapa melainkan dia, Hai sahabat. yakinkah kita once kita dh terhijrah syurga tu komfom 100% kita akan dpt..? Dia yang memegang hati2 kita lebih tahu siapa yg terus diberi hidayah dan tidak. So baik ke, buruk ke, hakim tu adalah Dia.Kita nie sebagai hamba berjuang, bukannya menghakimi. Menegaskan konsep ini berkali2 dalam hati anda, takut syaitan cucuk2 kita jadi ujub. Apa tu ujub? Merasa diri LEBIH baik dari org lain.Rasa itu boleh merosakkan amal2 kita, niat suci kita. Ingat, iman manusia nie naik turun.kadang2 atas, kadang2 bawah. Kerja kita adalah mendoakan diri sendiri dan sahabat2 kita.Kita x tahu esok, siapa sangka kwn kita tu lg better dr kita..?



10) ISTIQAMAH


Istiqamah itu sangat penting sahabat, ramai juga yang tersungkur bertarbiyah lama, akhirnya menjadi futur. Dah tidak lagu didalam suasana beragama, dh tidak lagi rindukan ilmu, dah tidak rindu lagi mengisi jiwa. Sebab tu pentingnya mncari suasana. Berusaha untuk terus berada di dalam suasana ilmu agama,Adapun yg sudah ada suasana tanpa mencari, tetapi mensia2kan suasana yg ada. Berubah itu memang payah, tetapi Istiqamah itu lagi payah. Tapi pernahkan kita dengar Mujahadah itu pahit, kerana syurga itu manis. Apaguna dapat syurga dengan senang lenang, kena ada ssuatu yg diusahakan untuk mndapat syurga itu.Bak kata org, mana ada benda free dtg bergolek bro :)


setakat nie, nie jelah yang saya boleh kongsikan, Ilmu pinjam dari Allah, Khilaf datang dr diri saya sendiri. anda, anda, anda yang tengah berhijrah yang tengah mmbaca post ini. Anda hamba Allah yg sangat kuat. Allah sedang mengintai anda merintih, mengintai anda dlm keadaan anda pedih.. Rintihan dan pengaduan yang Tuhanmu rindu2 kan itu.saya sendiri cemburu dengan org2 yg tengah berhijrah. Manisnya terlalu manis. semoga Allah menguatkan hati anda, moga post ini sedikit sbanyak dpt mmberi kkuatan hati. Uhibbuki Fillah. Wassalam


*Terus berlari2 anak p beli nasik goreng kt warung depan ni*


<3



31 Hamba Allah tinggalkan jejak :):

Anonymous said...

syukran :)

Shiba Hisham said...

Assalamualaikum. Fatin ni student uitm melaka ke?

cik DN said...

nice information..tqvm...i will try even not 100%

Anonymous said...

tq

✿✿JihaD UmaYraH✿✿ said...

Shiba: x saya student IIC kat KL :)

Fendy said...

wah...bagusnya entri ni...membina diri dan berfikir secara jelas

ღ Ḱᘉ ღ said...

Assalamualaikum, syukran kak Fatin, sekarang ni pun saye tgh cube untuk berubah ke arah lebih baik,ade pulak entry mcm ni. InshaAllah akan gunakankan segala tips kak fatin ni ;D

✿✿JihaD UmaYraH✿✿ said...

InsyaAllah syg, smoga terus diberi kkuatan. ayuh terus semangat nk cari Allah :))

Mademoiselle♥ said...

nice .. thank you so much dear. :)

ain soofiyah said...

suke2..!

Anonymous said...

jazakumullahu khairan kathira..!!

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Anonymous said...

terima kasih diatas penulisan dan perkongsian yang amat bermanfaat ini.saya adalah seorang insan yang ingin menuju ke jalan yang lebih deredhoi ALLAH s.w.t. doakan saya ya :)

Mama Adra said...

bestnye ;-)
alhamdulillah...yg ptg kene istiqamahkan... =D

Suraya Salleh said...

assalamualaikum ukhti.
ana mohon copy & share & save semua ilmu dan doodles ukhti yg bermanfaat ni ya.
untuk manfaat diri ana dan para sahabat. :)

ENCIK MUSAB said...

First time singgah blog ni. Nice. Keep it up. Jzkk.

Have a cup of "tea" in my blog?

Anonymous said...

Jazakallah :)

Puteri Candle said...

bagus tips2 ni...like :)
InsyaAllah akn teruskan istiqomah utk mjadi lbih baik

nur syafiqah said...

entry yang sangat awesome!!
thanks for sharing ^^

Mohd Lokman Bin Ramli said...

terima kasih.. ^_^, harap hati ini bertambah kuat untuk berubah

munirah :) said...

thanks ilmu baru :)
may Allah bless you.

Anonymous said...

Thank you so much :')

cinta lavender said...

pertama kali membaca blog. semoga sanma-sama kita berubah menjadi yang lebih baik.terima kasih kepada yang membuat blog ini

norazwa said...

Assalamualaikum..izinkn sye ambk doodle di atas..syukran

Amira Ashikin said...

Tips yg bagus ! Thanxs :')
Kite fOllow sini jugak :D

Nz H said...

Assalamualaikum akak,jazakillahu khair..sungguh berguna tips akak tuh,,saya masih baru berhijrah..tp.sy perlukan seseorang yg boleh membimbing sy dan berkongsi ilmu.sy harap akk dpt membantu saya,,

Anonymous said...

Nk istiqamah yg ssh..huhu

Alamanda Sophilleaz said...

Seronok baca, jazakillah :)

Asni Anayil said...

Assalamualaikum..dear sis..mohon share entri2 sis yang menarik minat di fb page sy ya..syukran sangat..:)
boleh juga lihat entri sis di page sy..:)
sy ada sertakan nama blog sis di situ..supaya sy tidak dituduh mencuri idea sis..sy sekadar berkongsi entri blogger yg sy baca yg dapt kongsi dgn org sekeliling kita..:)in shaa Allah ada barakah bersama.. ^_^

ni page fb saya..:)
Aku hanya seorang pendosa yang mencari jalan perubahan menuju redha Allah

mahfudz said...

waw ,.,., artikelnya sungguh creatif,,
tingkatkan yachhhh.,.
salam pena dari indonesia

Anonymous said...

Terima kasih,saye terjumpa entry awak :) terima kasih kerana berkongsi ilmu ini,saye tgh cuba untuk berubah menjadi yg lebih baik :) doakan saya ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright by © 2010 Hubbul Ilahiyah
Design by ♫ Princess Nabilah Blogspot ♫ You want to get one design too? Let's go my website Facebook Princess Nabilah