Pages

Nak 'berhijrah' berubah? (10 tips untuk terus kuat) :)




Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha Penyayang.

Entry kali nie dibuat berdasarkan soalan2 yang selalu diaju di banyak akaun2 facebook. membuka mata saya ramai rupanya yang berniat nak berhijrah tetapi banyak terhalang oleh banyak faktor. Semoga Allah terus memberi kekuatan hati kepada kalian sahabat2 mahabbah fillah. Entry kali ini bukan nak bererti sayalah tokoh hijrah or saya dah kompom bersuluh pendafluor saya ne dh mmg terhijrah. bukan. saya congak kembali pengalaman kawan2 saya *ayat skema* untuk bersama kita amik pengajaran n baca ikut mata hati. Begitu banyak kisah yang membuka mata, begitu banyak ujian yang ditempuh. Pahit tapi manis. yang pasti, setiap orang akan melalui fasa itu.

Masa2 sukar camnie, sungguh2 lah si hamba Allah yang ingin berhijrah mencari2 panduan, mencari2 kekuatan hati, mencari semangat yang hampir tumpul diasak pendapat negatif sekeliling setiap hari.


(kata snape dengan nada mengugut , bukan nama sebenar)


10 Tips untuk terus kuat dalam penghijrahan


1) hati mau kuat, azam mahu sentiasa semangat!

Bila sebut dan tekad nak berhijrah hati mesti mau semangat. macamana tuh? harus sedar diri betul2 nak berhijrah.tanam di hati. ''aku terus dengan cara lama aku rugi, sampai bila nak macamni?'' Segala amal bermula dari niat. segala niat bermula dari hati. kalo dari hati tak kuat, niat sekadar hangat2 tahi ayam (tahi ayam pun x hangat mcm tu. hihi) rasanya tempoh penghijrahan tu mungkin sekadar main celup2 jari kat air bertakung kat gayung. kenapa..? Hijrah kerana Allah, KERANA ALLAH hati pasti automatik jadi kuat. kenapa..? hati kita Dia yang cipta kan..? :) Allah suka hati2 yang kembali kepadaNya.


2)Doa senjata mukmin.

Yang ne memang takboleh tinggal. Pantang 7 keturunan mak jemah. Doa itu SENJATA. masa sedih kita doa minta kekuatan, masa happy kita doa jd hamba bersyukur. Allah kan dah firman...
"Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku, akan masuk neraka Jahannam dalam Keadaan hina dina".(Al-Mumin ayat 60). Doa buat hati jadi kuat. ibarat Diari kita nak luah dekat Allah.


3)Sahabat yang soleh

Kenapa..? bagaimana sahabat kita, macam tu lah kita. Ibarat minyak wangi, kalau seorang memakainya semua desekelilingnya akan merasa tempias wangian itu sekali. sahabat cermin kita. Akhlak kita dipengaruhi oleh akhlak sahabat kita. Tidak perlulah sahabat sebaik or setabah wonderpet mahupun yg hebat berpoket besaq macam doremon. ckuplah dia mnunjukkan akhlak yg baik dan mebimbing kita kejalan Allah.Jika kita ingin berhijrah, Allah akan mengirimkan hamba2 nya yang soleh untuk menemani kita dalam penghijrahan itu. mungkin ada juga kalangan kita yg tiada mampu bertemu sahabat soleh, jangan sedih sahabat. Allah itu kan sahabatmu?? :)



4)Tidak berkira2 atas setiap ajakan ke majlis ilmu.


Memang kita pun ada limit masa dan selalu sibuk. Student kena study, pekerja mmg kerja( umm, memanglah ==’’) Tapi jika sekadar ingin mencari masa rehat apa salahnya kita berkorban masa itu untuk mengisi jiwa. Orang yang dlm semangat untuk berhijrah selalunya sentiasa teruja untuk setiap peluang. Excited nak mencari2 majlis ilmu dlm masa2 terdekat. Abang senior kbm saya pernah kata Kalau Taman2 Syurga di dunia pun kita xsudi pergi,(majlis ilmu) kenapa berangan2 untuk pergi ke Taman2 Syurga di akhirat nanti? Muhasabah. Kerana pada masa itu perasaan kehausan ilmu itu membuak2 mengalahkan badai ombak rindu eron ajis. Masa nie lah untuk bagi kaw2 lagi suasana, cari suntikan semangat, cari ilmu n info semasa. Ini masa terbaik! So bila orang ajak dia akan terus Tanya bila? Dimana? Fees? Baru cek2 free x masa tu. Bukannya *umm, tengoklah dulu..’’ n diteruskan dengan alasan2 lain yang beraneka bentuk dan jenis biskut raya. Mgkin factor segan, x biasa, x berani, dan sebagainya. Tapi apa yang pasti, keterujaan thadap sesuatu benda mengatasi segala factor yg boleh menghalang. Hoh :p



5) Cari suasana tarbiyah dalam apa jua cara!


Ada yang pernah mengadu dan meluahkan rasa hati.. “ana tidak punya sahabat soleh untuk bantu ana..ana hanya bergantung kepada internet, facebook.’’ Respon saya.. Ouh. Itu sebenarnya cukup bagus sahabat! Itu cara Allah mendidik kita tanpa kita sedar. Itu suasana yang Allah nak bagi. Mungkin Allah sengaja nak bagi kita tercari2 menyelusup ke lubang2 cacing sekalipun, menggali2 sampai keletihan. Kerana Allah nak bg kita rasa betapa manisnya beroleh ilmu, betapa manisnya rasa berjuang mencari tarbiyah dan dianggap asing. Kan Rasul kita pernah kata ‘’Islam datang dalam keadaan asing, dan kembali dalam keadaan asing, maka beruntunglah org2 yang asing’’. Cari2 suasana dalam apa jua cara. Kalo dulu suka dengar korea apa kata tukaq dengar lagu nasyid mencari2 semangat dan pengajaran dalam tu. Cari suasana. Kalo dulu facebook asyik ckp sal nak makan kat kfc, dan update hari nie aku saket, bubuh gambar muka pilih yg paling nmpak fotogenik ngan caption 'no edit',buka laman lain tengok 9gag je memanjang cr ilham nk troll org apakata p skodeng fanpage dakwah. Sana banyak je tarbiyah santai. Subscribe banyak2, so home anda xlah penuh ngan benda2 mngarot.nie asyik2 update p keyell, asyik2 update nk p keyell :P


6) Banyakkan bacaan2 ilmiah


Yang nie penting. Kenapa..? sbb awal Rasulullah s.a.w terima wahyu, Jibrail kata ‘’bacalah..’’ tengok, diawal penerimaan Islam pun nabi dh kena suh mmbaca. Takkan kita nie umat x maksum xnak baca pulak? Rajin2 kan lah tangan beli buku Tarbiyah. Kalo nak save duet pun leh jenguk2 belog orang. Dunia hujung jari Allah bagi kemudahan..,tinggal nak guna cara betol or x. Awal kunci ilmu adalah baca.. jangan lupa ye cikebom-cikebom.kalau ye pun tengah semangat nak beribadah kena cek jugak. Amal yang tiada ilmu adalah kosong. So dr ilmu kita leh tahu hikmah sesuatu ibadah. Kenapa perlu tarbiyah? Kenapa perlu itu, kenapa perlu ini? Cari jawapannya dlm pembacaan ilmiah


7) Tidak bertangguh


Yang niee raaaaaamai spesies manusia di bumi terlepas pandang. Bila malamnya dh menangis2 nak taubat dan berubah, esoknya hidup dlm cara yang sama jugak. Kenapa? Sebab BERTANGGUH. Tiada kejayaan bagi yang bertangguh. Kalo nak berubah azam kena kuat, azam yang kuat takkan bertangguh. Hari nie taubat nak tutup aurat, esoknya patutnya dh start cari tudung nak test2 pakai. Baru berubah perlahan2 lengkapkan yang lain. Ingat, syaitan x pernah bertangguh untuk hasut kita berkali2 untuk lupakan niat kita.syaitan x pernah berehat dari menyesatkan hati manusia. Lepas diri anda dh suci menangis airmata taubat, jangan bagi syaitan masuk line n buat macam tempat nie bapak dia punye.Ayuh lawan, hati kena kuat! go2!

Silapnya kita bila kita fikir masa kita masih muda, umur kita masih mentah, Kompiden bebeno Allah bg kita hidup sampai tua..Lupakah kita..? ALLAH TAK PERNAH BAGI STATEMENT: ORANG MUDA TAKKAN MATI.


8) Belajar dan mengajar


Bila kita dah semangat nak cari tarbiyah n suasana berhijrah. Sudah tentu perasaan untuk berkongsi perasaan yang sama kepada org lain itu ada. Ini peluang untuk mula taaruf dengan dakwah. Bila sudah belajar, adalah kebiasaan untuk mengajarkannya semula kepada org yang memerlukan sentuhan jiwa.Ini masa untuk kumpul saham pahala ilmu yang leh bawak masuk kubur x putus2. Once kita dah mengajar sesuatu ilmu, kita automatic akan teringin mengamalkan apa yg disampaikan dr lisan kita sdri. Disini juga kita leh bertemu manisnya berdakwah itu. Berjinak2 dengan dakwah akan mendidik kita untuk terus semangat, semangat dan semangat! Oyeh!


9) Tidak terlalu berpegang ngan statement ‘’Aku taknak jadi jahil..macam kawan2 aku..’’


Okay, kalo benar pun kita nampak betapa teruknya cara hidup kawan kita nie, adalah begitu tidak nice sgt untuk mengatakan balik2 statement ‘’kawan aku jahat..aku nak jadi baik..’’ kenapa..? sebab penghijrahan kita bukannya untuk sesiapa melainkan dia, Hai sahabat. yakinkah kita once kita dh terhijrah syurga tu komfom 100% kita akan dpt..? Dia yang memegang hati2 kita lebih tahu siapa yg terus diberi hidayah dan tidak. So baik ke, buruk ke, hakim tu adalah Dia.Kita nie sebagai hamba berjuang, bukannya menghakimi. Menegaskan konsep ini berkali2 dalam hati anda, takut syaitan cucuk2 kita jadi ujub. Apa tu ujub? Merasa diri LEBIH baik dari org lain.Rasa itu boleh merosakkan amal2 kita, niat suci kita. Ingat, iman manusia nie naik turun.kadang2 atas, kadang2 bawah. Kerja kita adalah mendoakan diri sendiri dan sahabat2 kita.Kita x tahu esok, siapa sangka kwn kita tu lg better dr kita..?



10) ISTIQAMAH


Istiqamah itu sangat penting sahabat, ramai juga yang tersungkur bertarbiyah lama, akhirnya menjadi futur. Dah tidak lagu didalam suasana beragama, dh tidak lagi rindukan ilmu, dah tidak rindu lagi mengisi jiwa. Sebab tu pentingnya mncari suasana. Berusaha untuk terus berada di dalam suasana ilmu agama,Adapun yg sudah ada suasana tanpa mencari, tetapi mensia2kan suasana yg ada. Berubah itu memang payah, tetapi Istiqamah itu lagi payah. Tapi pernahkan kita dengar Mujahadah itu pahit, kerana syurga itu manis. Apaguna dapat syurga dengan senang lenang, kena ada ssuatu yg diusahakan untuk mndapat syurga itu.Bak kata org, mana ada benda free dtg bergolek bro :)


setakat nie, nie jelah yang saya boleh kongsikan, Ilmu pinjam dari Allah, Khilaf datang dr diri saya sendiri. anda, anda, anda yang tengah berhijrah yang tengah mmbaca post ini. Anda hamba Allah yg sangat kuat. Allah sedang mengintai anda merintih, mengintai anda dlm keadaan anda pedih.. Rintihan dan pengaduan yang Tuhanmu rindu2 kan itu.saya sendiri cemburu dengan org2 yg tengah berhijrah. Manisnya terlalu manis. semoga Allah menguatkan hati anda, moga post ini sedikit sbanyak dpt mmberi kkuatan hati. Uhibbuki Fillah. Wassalam


*Terus berlari2 anak p beli nasik goreng kt warung depan ni*


<3



Beza Remaja melayu dan remaja mereka. sumpah tak tipu!


Dengan Nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Penyayang..

Salam dihulur bersama perut yang masih kosong, hari untuk bergotong royong sendirian membersihkan laman ini yg telah lama bersawang gara2 tuannya yang terlalu busy *lah sgt* Syukran jazilan bg mereka yang still sudi berkunjung and bg feedback n jejak dgn ikhlas.sumpah saya terharu! *kesat airmata n hingus* smoga Allah merahmati kalian n terima kasih atas peringatan2 n nasihat2 yg bmakna :)



Apa beza mereka dan kita..? sungguh2 belia berbanggakah kalian..? Siapa kah mereka..? mereka adalah saudara kita yang menderita di sana, saat Basyar Assad dan israel ibarat bermain farmville dgn bermodalkan darah, kita huhahuha disini. Buta. lalai. Angkuh.


dapatkah anda bayangkan jika mata anda setiap hari disaji dengan lumuran darah, adegan maut di depan mata. Setiap hari pasti ada sahaja orang yang dibunuh, statistik bukan skadar menunjukkan angka2 cincai dari 1- 10 setiap hari ratusan yang terkorban masuk bulan April di Syria sahaja 12,600 orang telah disahkan mati syahid manakala yang hilang sudah mencecah 20, 000. Sedangkan kucing kesayangan anda mati pun sudah nak meraung bagai. tetapi mereka disaji dengan kematian orang tersayang setiap hari. masing2 berebut syahid, bertungkus lumus untuk bertemu Allah.


Semasa mereka sibuk mengejar syahid, (ganjaran cash dr Allah kalo nak masuk syurga terus direct) remaja sini sibuk fikir macamana nak gugur janin. Janin bukti cinta mereka yang suci itu. janin yang tidak berdosa. Mereka disana syahid di tembak, di sembelih dan di bom. itu bermakna dan manis. remaja kita sakit di jolok dengan besi2 tajam, pucuk ubi kayu, menyesal x berguna., Oh, Itu Sungguh Manis. *sinis* (kalo nak tgok betapa SEDAPNYA gugur kan bayi tu jenguk ARTIKEL NIH


Sebelum sempat bertemu pasangan hidup, mereka sudah bercinta dengan penantian ajal. bayangkan jika ayah anda pergi mencari nafkah di waktu pagi, siapa tahu di malam hari nya dia tidak kembali lagi, terlebih dahulu menyahut seruan Ilahi. Remaja mereka,belum sempat memikir soal siapa jodoh mereka, Mr Right or Mrs. She is the One mereka sudah memikirkan tempat mereka di syurga nanti. Subhanallah.



True story, still dara atau tidak, itu perkara biasa. 'buat selagi tak mengandung' dijadikan alasan untuk terus bergelumang dengan seks luar nikah, tanpa memikirkan kesannya, tanpa berkira2 apa perasaan ibu bapa dan bakal suami kita. asal sedap, seronok sedap, hakikatnya yang kita tahu senang, seronok. Akhirat hanyut. dunia pun tercicir. Pathetic.


hakikat kehidupan seorang pejuang syahid pasti akan maut juga di angkara Kuffar tetapi akhirnya kembali jua bertemu Rabbinya. Adalah agak tidak adil jika seorang kanak2 yang hanya berbekalkan beberapa biji batu untuk dibaling kearah kereta kebal di balas dengan bom yang boleh menghancurkan tembok2 batu. Muhasabah sebaiknya. Ini, sungguh mati yang bermakna. :)


Berbeza dengan mereka, betapa jahilnya remaja Melayu yang kononnya Kompiden mereka itu lah jantan dengan melakukan aksi2 di atas motor. mereka lah hero. merekalah yang paling terer sekali race motor. Dari isya sampai ke Subuh berlumba2 menuju mati. Bila dah mati pandai2 lah jawab Munkar Nakir nanti. masa tu motor x dapat tolong anda lari dari lubang kubur pon.


Remaja palestine menangis masjid mereka di bom, rumah2 mereka ditabrak, remaja Syria menangis dan meraung melihat kakak, ibu dan adik mereka dibogelkan dan dirogol bergilir2 di depan mata. menangis melihat ayah mereka disembelih, menangis melihat tubuh bayi mereka ditembusi dengan peluru.


True story, dah boyfriend kena rampas nangis bukan main lagi. On facebook pastu update. si itu merampas, ini merampas. wahai ukhti ku, kenapa menangisi sesuatu yang Allah dah bagi BONUS tunjuk depan mata bahawa dia bukan yang terbaik untuk kita. Selagi bukan akad jangan terlalu yakin dengan statement ''You are mine forever lalink~.'' hati kita, bukan milik kita, hati kita Allah yang punya. The only one guaranteed not to break your heart is the ONE who made it.


Pernahkah anda mendengar.. ''jika ingin melihat masa depan negara, lihatlah belianya pada hari ini..'' kita cuma tahu seronok, indah, berangan2 ttg pasangan hidup, sedangkan masih banyak amanah Islam belum terlaksana. masih terlalu banyak perjuangan yang kita teruskan. Islam perlukan kita lebih dari kita memerlukan air di waktu panas yang terik.


Andai diumpama Islam seperti sebuah bangunan usang yg hampir roboh, maka aku akan berjalan ke seluruh dunia bg mencari jiwa-jiwa muda. Aku tidak ingin mengutip dgn ramainya bilangan mereka.. Tetapi aku ingin hati-hati yg IKHLAS utk membantu dan bersamaku membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah bangunan yg tersergam indah.

– As-syahid Imam Hassan Al-Banna



Mari jadi Remaja yang Ohsem dengan mendekatkan diri kepada Pencipta! :)
itu lagi best, sumpah tak tipu! ^_^b


Jadi Hamba Allah, bukan robot!


Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi maha Penyayang.



Y u no read this whole article..??

Rutin harian yang agak sibuk, setiap minggu bangun pagi ke kelas, makan, solat, tidur, semua seakan sama. tapi, ada satu yang membezakan kita di antara satu sama lain..

"Apa yang kau merepek ni.. aku manusia, kau manusia, kita sama je kot, fitrah sama je..Allah cipta kita sama, ko tiada dua hidung, 8 mata or sepuluh telinga. sama je! "

sebelum berpopet lebih lanjut, jom kita tinjau kehidupan seharian kita..Mungkin berbeza diantara satu sama lain, rutin yg berbeza sedikit, tetapi kita tinjau serba serbi utk merenung kembali siapa kita sebenarnya..??

Setiap pagi, kita akan bangun, ada dua pilihan:


b) bangun, gosok tahi mata yang menggunung, gosok n gosok lagi, pastu tengok skrin handphone kot2 ada mesej yg masuk masa kita tidow smalam..

a) baca doa bangun tidur, tak pun sekurang2 nya mngucap Alhamdulillah di dalam hati kerana diberi peluang oleh Allah utk bernafas lagi..

seusai itu, anda menunaikan solat Subuh, mandi, bersiap utk ke tempat kerja atau kelas. Sepanjang perjalanan anda,samada di dalam kereta, KTM,Bas sekolah, bas public or berjalan kaki, terbang mahupun merayap sekalipun itu bukan urusan saya. tetapi yang saya ingin anda gambarkan,ada dua suasana. akan ada dua situasi or monolog diri.

a)" humm.. dh siap ke kerja yang kena bagi semalam? kena hantar ni hari ni.. hari ni nak makan apa ea..? nk sarapan apa ea..? humm..aku harap hari ni aku tak penat macam semalam.. aku harap semua urusan berjalan dengan sempurna.."

b) "Syukur Allah bagi aku hidup lagi hari ni, at least Dia bagi aku settle kan kerja yang belum terlaksana.."


Kemudian dengan segala abdomen dan kemudahan yang Allah bagi kita gunakan semuanya utk rutin berkerja, belajar dan sebagainya. dan apabila berehat dan perut kita lapar, kita msti akan makan bukan..? dan kita akan bermonolog lagi..


a) '' nak makan apa ea..? ikan keli pun sedap juga.. aku dah lapar ni, lantaklah makan apa pun, dah lah tadi tak makan sarapan, semalam pun dpt makan roti canai je. aku msti juga kena makan nasi juga hari ni...NGAAAAPP.. *ini suara makan oke. ur argument is invalid.*''




b) " humm..biskut pun oke..alhmdulillah..makan je lah apa pun, yang pnting Allah dah bagi aku makan, asal hilang lapar.Orang2 palestin n somalia tu ntah dh makan atau belum, yang ni dah kira cukup.terima Kasih Allah masih bagi aku makan biskut ni..''




Bukan sahaja mata, kaki, dan mulut, dengan tangan pun anda gunakan dengan monolog masing2 entah bersyukur atau tidak, entah rasa bertuah atau tidak. anda menggunakannya untuk makan, memegang objek, berkerja seharian tanpa merasa bersyukur dan BERINGAT bahawa yang mmberikan nikmat tangan itu adalah Allah!




Terlalu banyak pemberian Allah untuk saya rungkai satu persatu betapa setiap hari kita menggunakannya tanpa rasa syukur, tanpa rasa berterima kasih. bah kan abdomen2 itulah yang kita gunakan utk melakukan maksiat, yang kita gunakan utk melakukan perkara2 yang sia2 dan merugikan.

Setiap hari kita bangun dan melakukan rutin hidup yang sama. Makan, solat, tidur, bercakap, bermain, dan keesokannya kita melakukan perkara yang sama lagi, berulang, ulang, dan ulang kembali. KITA X UBAH SEPERTI ROBOT. tapi, bezanya kita dengan robot kita masih ada hak untuk memilih baik dan buruk, kita masih diberikan akal untuk menilai, dan hati untuk memburu iman, KITA KHALIFAH! tetapi sayangnya masih 'bernilai robot'.tanpa rasa berterima kasih, tanpa rasa semuanya kerana Tuhan, tanpa rasa punya sebab kenapa Allah anugerahkan semua pancaindera ini. yang kau tahu senang! senang! sedap! *mcm skrip drama yg ni*




Skop ibadah itu luas..bukan hanya berzikir,solat puasa dan sebagainya..Semuanya ibadah jika 'kerana Allah'

Mandimu itu ibadah..
agar dirimu bersih dan selesa mengerjakan ibadah harianmu yang lainnya..

Makanmu itu ibadah..
agar dirimu terus bertenaga untuk terus menjalani rutinmu seharian memakmurkan bumi Allah..

Tidurmu itu ibadah..
agar dirimu terus sihat dan bertenaga menghadapi hari esok dengan azam dan semangat mnjadi khalifah Allah yang lebih baik dari semalam..

Merugilah jika kakimu itu hanya melangkah..

tanpa membawa manfaat apa2 melainkan utk dirimu sendiri..

merugilah jika lidahmu itu hanya berbicara..

tanpa membawa manfaat apa2 melainkan utk dirimu sendiri..

merugilah jika matamu hanya melihat..

tanpa membawa manfaat apa2 melainkan utk dirimu sendiri..

KAU mengaku mnjadi hamba..

Tapi kau kenyang, bertenaga, selesa,.cukup segala keperluan fitrah harianmu tanpa merasa kehambaan dan berterima kasih kepada Penciptanya..

Kau sedarkah kita cuma peminjam..?

Dimatamu itu cukup..

Tetapi ZERO nilainya disisi Allah..

MERUGILAH..

segala pinjaman dari Nya yang kau pinjam sebanrnya tiada memperoleh keuntungan apa-apa..

MERUGILAH...

“Dan tidaklah Aku ciptakan jin dan Manusia melaikan untuk beribadah kepadaku”. [Adz Dzariyat [51] : 56].


Padah seks bebas!! elakkannya dari sekarang!

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah, lagi maha Penyayang..

Hoorayy!!valentine sudah tiba!!

sudahkah anda membuat persiapan..? dah beli ceklet..? bunga ros..? dah serve meja untuk candle lamp dinner ke..?

kalo sudah anda lah orang yang berjaya untuk ditipu ideologi kuffar. tahukah anda berapa ramai anak luar nikah yang dilahirkan hasil dr Malam Romantis valentine..? brapa ramai yang dh hilang virgin dr malam tersebut..? brapa ramai yg buat abortion..? dan brapa ramai pasangan yang mlakukan seks secara beramai2 pada malam tersebut..?Dan berapa ramai anak luar nikah yang dihasilkan pada bulan 10 selepas malam valentine..?

bila dah mengandung, bagi menutup malu mesti akan terdetiknya untuk menggugurkan kandungan tersebut.

sekiranya mengandung anak luar nikah, adakah si bakal ibu akan happy dan terus memaklumkan smbil mengucap tahniah kepada kedua ibu bapanya bahawa mereka akan mnjadi bakal nenek dan datuk. tidak bukan..?

Mohon keterbukaan minda dan muhasabah dengan sbaiknya di apabila membaca artikel ini.hilangkan sukzon hitam anda.x ramai remaja yang tahu dan sedar.kerana di mata pelaku maksiat, smuanya dilihat indah2 belaka. peringatan dan azab Allah ditolak ketepi.ini hakikatnya.nak tak nak inilah realiti yang berlaku sekitar kita. orang thu sedap nk buat, x tahu pun sakit selepas itu.

Bila tgok cara doktor gugurkan bayi ni, korang still terdetik ke nak buat abortion..?



jom kita tengok alat apa yang digunakan doktor untuk pengguguran.

Firstly, doktor akan guna jarum ini dan memasukkannya ke faraj anda untuk menyuntik air yang berlarutan garam bagi melemaskan bayi. ini baru mukaddimah, korang still rasa abortion x sakit ke..?


seterusnya, doktor akan guna kan speculum ni untuk membuka lubang faraj dengan lebih luas dengan bukaan seluas 10 cm. (nak tengok besar mana..? pi check pmbaris sekarang.)

dimasukkan macam ni...skru akan diputar2 dan faraj akan terbuka sedikit demi sedikit. siap terkoyak lagi.pedih.korang ingat x sakit ke?


x habes takat tu je,untuk mengeluarkan janin doktor yang baik hati itu menggunakan Cannulatube iaitu vakum yang sedutannya berkali ganda lebih kuat dr vakum biasa. tin biskut pun x sampai 5 saat dah remuk dikerjakan vacum ni.dah tin biskut pun remuk,rahim yang berorgan lembut itu apatah lagi.??




Lepas habis janin2 tersebut disedut vacuum yang canggeh itu, sisa2 janin yang tertinggal akan dikeluarkan menggunakan alat ni


untuk pengetahuan kalian, ini bukanlah pemicit jerawat yang slalu dijual dikedai2 runcit apatah lagi pengorek telinga.bnda ni adalah pengorek janin.hujungnya tajam seperti pisau dan dinding rahim si penggugur seni akan disiat2 menggunakan pisau mini ini.sisa2 janin yang tertinggal di rahim akan dikikis dan dikikis berkali2 seperti mengikis isi kelapa muda.

itu kalo janin masih kecil. tetapi sekiranya janin sudah membesar..cara ini digunakan..


sekali lagi saya ingin tegaskan, ini bukanlah pengepit kuih yang slalu digunakan makcik2 yang jual kuih pagi2 tu. bnda ni dinamakan forsep, dan fungsi forsep adalah seperti ini


ingat cara ni x sakit..? risiko maut untuk anda lebih tinggi. bila2 masa sahaja nyawa akan ditarik.dan sudah tentu, rahim anda still akan dikikis oleh pisau tajam currette.

''eleyh.. xpelah, try guna kaedah tradisional, lebih jimat and senang..''

abortion kaedah moden kan mahal maka slalunya kaedah tradisional akan digunakan.dan anda akan berhadapan dengan ini..




batang ubi kayu yang hujungnya ditajamkan dimasukkan ke dalam faraj anda.dan batang kayu yang tajam itu akan di jolokkan dan diputar2 kan di dalam rahim anda. masa yang diambil agak lama.Kaedah tradisional ini mengundang risiko maut yg sgt tinggi dan bila2 masa sahaja nyawa akan ditarik dan sempatkah anda untuk bertaubat ketika itu?



wahai penggugur bayi, anda memang KEJAM!


LELAKI SELAMAT KE..???

kita muhasabah hadis ni, ini adalah azab Allah kepada mereka yang melakukan seks bebas dan seks luar nikah.

"Tidaklah nampak suatu pbuatan MAKSIAT (ZINA) pd suatu kaum hingga mereka terang-terangan melakukannya, kecuali mereka akan ditimpa penyakit berjangkit & penyakit2 lain yg belum pernah ada pd org2 dulu sblm mereka“ (HR Ibnu Majah)

korang thu x apa pnyakit yang baru mncul di zaman kini yang tiada pada umat2 terdahulu akibat perbuatan seks..?

1) PENYAKIT HIV AIDS






Dan untuk pengetahuan anda, Penawar untuk AIDS tiada.yang ada cuma ubat yang melambatkan penyakit tersebut. itupun kos nya sangat2 tinggi dan hanya org tertentu boleh membelinya.Awal2 lagi Allah sudah menunjukkan kekuasaanNya sebagai peringatan kepada mereka2 yang masih lalai.


2) PENYAKIT S.T.D (sexual transmitted disease)


penyakit S.T.D berjangkit dari hubungan seks, ibu berpenyakit S.T.D menyusukan anaknya, dan lelehan cecair dari vagina atau penis.



ruam S.T.D


3)PENYAKIT GONOREA

tanda2 pnyakit gonorea adalah keputihan yang terlalu banyak dan kencing kadang kala tidak lawas. Apabila kencing, kencing keluar nanah dan darah. mata juga akan bernanah dan mengakibatkan buta. Dan juga boleh terkena pada kemaluan lelaki.


terjangkit ke mata jadi macam ni..




4) PENYAKIT SIFILIS

penyakit sifilis akan mengakibatkan ulser DIDALAM KULIT. sifilis boleh terkena pada lidah, iaitu kondom yang dihisap.


5) KETUAT (WART)

Ketuat adalah ketuat lah. apa lagi. hehe. tp bezanya Genital Warts ni, adalah ketuat yang tumbuh di kemaluan. ketuat di kaki boleh lah kopek. ketuat di kemaluan korang nak kopek macamana..? ketuat ni akan mengeras pada kemaluan. boleh jadi banyak smpai bertimpa-timpa.


''Kami guna kondom, pasti selamat!''

adakah anda tahu ramai juga pengguna kondom yang gagal menghalang pregnancy..?diatas bnyak sbb pecah di dalam rahim, berlubang dan sebagainya.

Prof. Dr. H. Dadang Hawari dalam seminar tentang HIV/AIDS di Fakultas Kedokteran Universitas Indonesia menyatakan konsentrasi virus HIV/AIDS banyak terdapat pada cairan liang senggama, sperma dan darah.

Pemakaian kondom menurutnya, tidak 100% selamat, ianya hanya mengurangkan risiko penularan AIDS/HIV sebanyak 30%. Hal ini disebabkan material kondom mengandungi beberapa kelemahan seperti:

• Bahan kondom terbuat dari karet (latex) yang merupakan senyawa hidrokarbon dengan polimerisasi; yang bererti berserat dan berpori bagaikan tenunan kain.

• Pori-pori kondom dan virus HIV/AIDS hanya dapat dilihat melalui elektron mikroskop.

• Sperma dapat dilihat dengan mikroskop biasa, sedangkan virus HIV/AIDS hanya boleh dilihat dengan elektron mikroskop. Kadar kegagalan penggunaan kondom dalam mengawal kehamilan mencapai 20%. Di Indonesia setiap tahun terdapat 3,5 juta kehamilan yang tidak diinginkan, dimana 60% diantaranya minta digugurkan.

dan penyakit2 di atas tetap akan berjangkit dengan cara lain walaupun anda menggunakan kondom.Bnda salah tetap salah, INGAT! Allah tetap akan tunjuk. Sekiranya Allah mengatakan ''JADILAH'' maka jadilah ia. saat Allah takdirkan janin itu tetap akan berada di dalam rahim si gadis maka jadilah ia. maka saat itu, jangan menyesal tidak berguna. kuasa Allah melebihi segala2 nya. Istighfar..

maka., sempena valentine yang dinantikan ramai pasangan muda saya ingin meberikan pesan..,

jangan Mudah terpengaruh dengan ideologi barat. cara hidup mereka tidak berpandukan fitrah mnusia yang sepatutnya. Allah sudah menggariskan cara hidup yang bersyariat. Yakin, pasti ada sebab, kenapa tidak boleh mlakukan seks bebas.kita sendiri tidak tahu adakah pasangan kita itu menghidap penyakit diatas atau tidak.INGAT, di dalam azab dan kekuasaan Allah itu, segala kemungkinan yang mustahil akan terjadi.

Kalian mungkin akan seronok sekarang, tapi pasti Allah akan tunjuk, anda akan terkandas kemudian hari.kembalilah, still belum terlambat sebelum ajal menjemput. jalan pulang kepangkuan Allah itu terlalu luas.


lastly, mostly credit to ilmu pemberian Allah, perantaraan dari program 'awesome' Anda Bijak jauhi Zina, dan Pusat perlindungan Raudhatus Sakinah.

jangan lupa join kempen HIMPUNAN 1000 Jiwa 1 Hati untuk Malam tahun Baru 2012 ini. kita banteras lagi seks bebas di malam tahun baru, InsyaAllah.




Mohon jasa baik anda sebarkan ilmu ini sebagai kempen memerangi valentine.sebarkan ilmu ini, kerana masih ramai lagi yang hanyut di luar sana tidak mengetahui bahana sebenar seks bebas.semoga allah mrahmati jihad kita pada hari valentine 14/02/2012 ini. semoga Allah memberi hidayah pada hati2 mereka. Amiin ya Rabbi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright by © 2010 Hubbul Ilahiyah
Design by ♫ Princess Nabilah Blogspot ♫ You want to get one design too? Let's go my website Facebook Princess Nabilah