Pages

Legging itu lucah?


Assalamualaikum..

kali ni saya ingin berkongsi tentang isu pemakaian legging.rata2 semakin hari smakin ramai yang ber'legging' baik bertudung atau tidak. kuantiti nya adalah sama. Legging adalah fesyen biasa.

Apa itu Legging??



LEGGING itu adalah fabrik yang nipis, melekat di kaki, menampakkan selulit seni dan sejenis seluar renang yang dipakai di luar kawasan kolam renang sekalipun.

err..ini lah contoh LEGGING. ada faham??


saya sendiri tidak pasti apa yang best sangat pakai legging. tapi mungkin didasari atas beberapa sebab yang logik


SEBAB PERTAMA: Trend masa kini, setiap orang mesti cuba! :D


SEBAB KEDUA: Anda adalah seorang atlet sukan yakni seorang ahli gimnastik yang profesional

SEBAB KETIGA: Bagi memudahkan anda lari dari dikejar anjing jiran anda


SEBAB KEEMPAT: Memakai Legging membuatkan anda merasa sejuk seperti berada di genting highland


SEBAB KELIMA: Anda merasakan lebih seksi dan kurus jika memakai Legging


Adakah anda yakin anda LEBIH SEKSI,LEBIH CANTIK,jika memakai Legging..?terus terang, sewaktu saya tengah membuat review berkenann dengan legging ni, ramai gak yang menyambut pertanyaan saya dengan kritikan hangat..mempertahankan bahawa memakai legging itu juga merupakan suatu fenomena fesyen, legging bukan lah pemakaian luar biasa, dan legging bukan mencerminkan dalaman anda,

Maaf, saya cuma ingin membuat review secara jujur.,ini base on pndapat major. bukan skara pandangan straight dr diri sendiri. dan apa yang saya nampak dan respon yang saya dapat, secara jujur dan tidak berselindung, saya kongsikan disini.. :)


KLIK UNTUK TUMBESARAN YANG SIHAT>>


Fesyen yang 'bogel'



menyeksakan mata memandang

Tutup,bukan balut


Cantik pada pandangan nafsu


Respon 'mari mengeja'



X cium bau syurga


*credit for respon penjelasan yang lengkap*

Legging bukan sejenis seluar


Legging itu merupakan sejenis seluar dalam.anda pakai legging samalah seperti anda cuma berseluar dalam kesana sini.True story. Penjelasan video diatas, KLIK SINI


Selain itu, ada juga post di Blog mengenai Luahan hati seorang lelaki kenapa dia sangat anti ngan Legging.Muhasabah, Jom baca :)


LUAHAN SEORANG LELAKI: "Kenapa aku anti giler Legging..''

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Legging..ape sebenarnya legging ni..pda noob di luar sana..legging nih sejenis kain ketat2 yg cover dari pusat kebawah yg mana dia diperbuat dari bahan yang boleh strecth dan ikut boddy shape..so besar punggung ke, paha berlekuk ke..segala lurah dendam pon mmg nampak la..so this is y the main reason y i hate it.

Please la perempuan ni Allah ciptakan sangat mulia, sebagai ibu, sebagai kekuatan di sebalik seorang lelaki jadi tak perlu la korang menjatuhkan maruah korang free2 je dengan pakai pakaian tak senonoh nih semua.



Hadith daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Ada dua golongan yang akan menjadi penghuni neraka. Aku belum pernah melihat mereka iaitu golongan yang mempunyai cemeti-cemeti bagaikan ekor lembu yang digunakan untuk memukul orang dan golongan kedua adalah para wanita yang berpakaian tetapi telanjang, berlenggang-lenggok ketika berjalan, menarik perhatian orang yang melihat mereka. Kepala mereka bagaikan bonggol unta yang senget. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak dapat mencium bau wanginya. Sesungguhnya bau wangi syurga boleh terhidu dari jarak perjalanan yang sangat jauh.” (Riwayat Muslim no. 3971) Dalam riwayat Imam Malik, ada sambungan hadith ini iaitu: “…Bau wangi syurga dapat dihidu dari jarak 500 tahun perjalanan.” (Al-Muwatta’, no. 1421)


Hadith di atas menguatkan lagi sebab aku tak suka pompuan dok pakai legging nih..sedangkan wanitalah yang paling senang masuk syurga..buat mknan anak dapat pahala, bagi suami seronok dapat pahal..jadi anak yang solehah dapat pahala..tapi sebab nak berfesyen bagai nak gadaikan habuan di akhirat..arghhh tak dapat nak terima.


Buat adik2 yang baru nak test2 pakai legging nih..saya nasihatkan baik korang pakai bikini or g string je la keluar sebab takde beza kot..habis semuanya nampak..aduhh..malu la sikit dengan masyarakat di luar sana tu.

Allah bagi kita otak, bagi kita akal, bagi kita segalanya untuk kita pikir dan guna bagi memilih mana yang baik dan mana yang buruk..watpe nak pilih yang clearly buruk dan terbonjol2 weii...plss laa

Jadi muslimah bukannya takleh berfesyen..fesyen la tapi ikut apa yang dilandaskan oleh syariat..paling tak bleh blah or in english cannot go is perempuan yang bertudung..tapi legging...wooo ini mmg aku pangkah depan2 wei..


Tolong la mmg tulisan kalini agak emosional dan kasar tapi tolong la sedar dr 'lamunan' korang yang legging tuh bukan sejenis pakaian pon..aku kalo ada adik pompuan, kakak, isteri or anak perempuan mmg aku haramkan je legging tuh dlm rumah aku tuh..

Biarla korang beli rm100 ke 200 ke..aku nampak mmg aku bakor je..this shows how much i hate it..


Certain ppl say, alah aku pakai legging bukan kaco ko pon..kubur lain2 kot..n my answer will always be simple..KEPALA HOTAK KO!! memang la kubur lain2 tapi yg ko pakai depan aku sampai aku pon tertengok..tak ke dosa kering aku dah kena tuh..aku pon laki wei..aku tak kata aku suci so jgn la tempt aku..

Lagi satu kalo aku tak tegur ko..tak ke dlm kubur aku pon aku kena soal..tak pasai2 aku kena sebat sbb aku tak bagitau perkara yang sebenarnya pada korang..nehi nehi..kuch nehi bettehh..aku tamau laa tanggung di sana..aku tanggung di hina korang takpe lagi tak sanggup kalo Allah yang hina aku..


Ermm..you can say i'm kolot tapi aku lebih suka perempuan yang menjaga tata tertib serta adap sopan Melayu Islam yang tulen..aku suka perempuan dengan bertudung (bawal pon ckop takyah nak hana terjahmak semua tuh), baju kurung kalo nk ketat pon kebaya moden pon ckop la..


Selera aku agak kekampungan tapi itulah aku..aku tak rela wanita2 kesayangan aku menjadi tontonan umum masyarakat di luar sana..biar hanya mereka yang berhak saja menikmati kecantikan sejati seorang muslimah.

So di sini aku ingin menyusun 10 jari memohon ampun kalo aku dah 'menghancur leburkan' hati korang yang membaca ini bak kata pepatah org yang makan cili, dia je la yang merasakan kepedasannya..

Berubahlah ke arah kebaikan wahai wanita-wanita di luar sana yang terlekat dengan memakai legging ini, masih ada ruang untuk korang insaf dan menjadi seorang muslimah yang berjaya selepas ini.


Akhir kata, legging ni serupa ja kalo korang bogel cuma korang tak dedahkan kulit je..its clearly not a pants so elakkan la dr pakai legging saja..pakai la kain or seluar longgar di luarnya dan legging tuh sekadar protection dalaman korang itu fine la..harap kita semua mendapat hidayah dan redha Ilahi.

kredit: SINI


KENAPA LEGGING ITU LUCAH?

maaf andai pedas, tapi ini review jujur:

1)menampakkan alur Vagina anda.

2)menampakkan alur punggung anda tanpa tapisan

3)Anda cuma memakai seluar dalam jika memakai legging.ke pasar,kelas,shopping mall cuma BERSELUAR DALAM. Legging bukan sejenis seluar.

4)sekiranya anda berseluar dalam sekalipun, ia tetap menonjolkan bentuk alur seluar dalam anda.

5) membuatkan imaginasi lelaki scara automatik melayang2 bila terlihat alur2 anda yang ditutupi legging. so jangan tuduh lelaki tu gatal lak. anda yang memilih untuk memakainya.

6) legging adalah pakaian tarikan seksual, maka risiko anda untuk mnjadi mangsa yang diraba terlalu tinggi.

Meskipun anda memakai tudung, ataupun memakai baju yang labuh untuk menutui punggung anda, betis anda tetap akan terus menerus diperhati. sebaiknya pakai lah seluar biasa. seluar jeans pun tidak apa. janji longgar. skinny jeans juga dua kali sepuluh dikira ala2 legging biarpun fabriknya tidak serupa.

sekarang jelas sekali legging itu hakikatnya tidak cantik pon. cantik pada pandangan nafsu, tp hakikatnya bukan indah dipandangan mata.

ingin berlegging?
berlegging lah depan suami anda. itu tidak salah

ingin berlegging?
berlegginglah dengan menutupinya dengan skirt yang labuh ataupun kain batik tradisional skalipun.

ingin berlegging?
berlegginglah dengan memakainya ketika anda berseorangan tanpa memakainya di tempat awam.

masih banyak fesyen yang selamat n lebih cantik dr legging. cuma kita sndiri yang kena pandai memilih yang terbaik. Tuntutan syariat itu lebih indah. Firman Allah bukan suka2 mengarahkan Muslimahnya mnutup aurat. Perintah Allah itu tanda kasihkan hamba2 Nya.

JOM UBAH FESYEN DARI SEKARANG! :)



16 Hamba Allah tinggalkan jejak :):

Fyda said...

“Dua golongan dari ahli neraka yang aku belum melihat kedua-duanya iaitu kaum yang membawa cambuk seperti ekor lembu untuk memukul manusia dengannya, dan wanita-wanita yang berpakaian tetapi bertelanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencederungkan orang lain kepadanya. Kepala-kepala mereka umpama bonggol-bonggol unta yang senget. Mereka ini tidak akan dapat memasuki syurga dan tidak akan mencium baunya di mana bau syurga dapat dicium dari jarak perjalanan sekian sekian jauh”.

ameed nawi said...

legging x haram kalo pkai kt dlm jubah....yg haram nye pkai pkaian yg mnampak kn aurat..tp kalo msim sjuk...xckup ngan skdar sluar je...msti tmbah legging...kalo laki pkai sluar fit...kalo pompuan..lbih kurang je sluar fit ngan legging~

Wan Nur Izzati Bt Wan Nor Anas said...

assalamualaikum..

thanks atas infonya..baru saya tahu apa itu legging :)

alia farhah said...

salam. penerangan yg baik. moga rmai pmpuan di luar sana terbuka hati utk tidak berlegging di khalayak umum. keep it up =D

Jαnnαhツ said...

good one. say no to legging people!

merahitujambu said...

setuju sgt...=)..terima kasih info

Muhammad Hafizzuddin said...

Tahniah moga dapat kita sebarkan pada org ramai

miera maira said...

legging huduh..hehehe

TwIstiEs*meSti Mau* said...

waahh..seksi.,hmm..mesti mau..hahahahaahaha..

juz kiddo.,nice know u!!

ღ αεn ツ said...

I hate leggings, tapi bawak tido okay je. Hihi :) Kita doakan yang tak sempurna berubah. Hidayah itu milik Allah. Amin :)

miss inna said...

legging nie xelok bila pakai kat luar, bila mana ia menampakkan bentuk tubuh kita. tp bila pakai legging dgn jubah yg labuh xpelah...hehe!

ilovekampungku said...

saya ade legging..tapi pakai dengan baju kurung dan jubah untuk keselamatan dan juga keselesaan

anamizu kaito said...

salam.. cik ana setuju sangat dgn pndangan2 tu.. semoga dgn entry ni ramai wanita di luar sana dpt limu tentang legging ni :)





slm kenal,
cik ana

nazreen said...

yg kena kejar ngan anjing tu lawak skali...haha..
btw,nice info...patut dikongsikan kpd kaum2 hawa di luar sana..

shafiqa said...

sangat x selesa ketat2 ni.. pakai baju kurung or jubah or mini jubah,... sangat sweettt!!

She's Enon said...

Mintak jauh. Nauzubillah.


Akak, blog ke2 kite. meh singgah n klik2 la follow eh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright by © 2010 Hubbul Ilahiyah
Design by ♫ Princess Nabilah Blogspot ♫ You want to get one design too? Let's go my website Facebook Princess Nabilah